Το σώμα και πιο συγκεκριμένα το νευρικό μας σύστημα πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στο περιβάλλον και στα ερεθίσματα που δέχεται. Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας χρησιμοποιείται για να διατηρήσει το σώμα μας σε μια κατάσταση ομοιόστασης, δηλαδή μια κατάσταση ισορροπίας. Με το τρόπο αυτό, το σώμα προσπαθεί να προστατέψει το «εσωτερικό» του περιβάλλον και να
λειτουργήσει στα βέλτιστα δυνατά επίπεδα.

Υπάρχουν 3 διαφορετικά είδη στρες (καταπονήσεων) που επηρεάζουν το σώμα:

 

  1. Σωματικό

Το σωματικό στρες είναι αυτό που προκαλείται κατα τη διάρκεια της ημέρας μέσω της στάσης και των θέσεων μας. Το αποτέλεσμα διαφέρει στον κάθενα μας. Το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον και οι εργονομικές συνήθειες είναι απαραίτητα στοιχεία για να κρατάμε το σωματικό στρες σε χαμηλά επίπεδα. Όσον αφορά τις χειρωνακτικές και με βαρύ φόρτο εργασίες η σημασία που πρέπει να δίνουμε στις συνθήκες είναι ύψιστης σημασίας. Αν σηκώνετε πολύ βάρος, χρησιμοποιείται επαναλαμβανόμες κινήσεις, κάνετε συνεχώς στροφές του κορμού σας, τότε είστε σε υψηλό ρίσκο τραυματισμού. Ακόμη όμως και αν ακολουθείς μια καθιστική ζωή, αυτό επίσης αποτελεί σωματική καταπονήση του οργανισμού σας. Η μεγάλη έλλειψη κίνησης στην καθημερινή μας ζωή δημιουργεί μια τεράστια σωματική καταπόνηση που το σώμα καλείται να αντιμετωπίσει.

 

  1. Χημικό

Όλες οι τεχνητές και φυσικές χημικές ουσίες επηρεάζουν το σώμα. Σε υπερβολικές δόσεις μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν μια αντίδραση απο τον οργανισμό ως απάντηση στην καταπόνηση. Φυσικά αλλεργιογόνα, όπως η ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά, η γλουτένη και άλλα τρόφιμα, μπορεί να δημιουργήσουν «πίεση» μέσα απο τις αντιδράσεις που προκαλούν στο σώμα. Ως επί το πλείστον όμως μπορούν εύκολα να αποφευχθούν. Αυτό που είναι πιο δύσκολο να αποφευχθεί είναι οι πολλές σύνθετες χημικές ουσίες που μας περιβάλλουν καθημερινά. Οι χημικές ουσίες βρίσκονται παντού. Πολλοί θα μπορούσαν να ανταποκριθούν εαν είχαν ένα είδος χημικού στρες να καταπολεμήσουν αλλά όταν το σώμα μας έχει να ασχοληθεί με πολλαπλά ερεθίσματα συνεχώς, το νευρικό σύστημα μπορεί να γίνει υπερφορτωμένο και έτσι χάνει την ικανότητα να αποτρέψει τις αντιδράσεις που προκαλούνται στο σώμα.

 

  1. Συναισθηματικό

Πόσο συχνά μπορούν να αλλάξουν τα συναισθήματα μας; Όλοι είναι πιθανό να παρουσιάσουμε μια σειρά συναισθημάτων όπως θυμό, θλίψη, ευτυχία, φόβο, άγχος, ηρεμία σε κάθε δεδομένη στιγμή. Όλα μας τα συναισθήματα εξυπηρετούν ένα σκοπό βραχυπρόθεσμο αλλα και μακροπρόθεσμο όσον αφορά κάποιες καταστάσεις. Αν όμως δεν μπορο ύμε να τα ζήσουμε με έναν φυσικό τρόπο και να τα αφήσουμε να περάσουν, μπορούμε να βρεθούμε σε μια συνεχή χρόνια κατάσταση «κολλημένη» με αυτά. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την πίεση και καταπόνηση του οργανισμού μας. Η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη απελευθερώνεται στο σώμα μας για να μας βοηθήσει να αποδόσουμε καλά βραχυπρόθεσμα και να ανταπεξέλθουμε σε ότι μας περιτριγυρίζει. Μακροπρόθεσμα όμως εαν βρίσκεται συνέχεια σε υψηλές δόσεις στο σώμα μας μπορεί να προκαλέσει αναταραχές όπως άσχημος ύπνος, αύξηση σωματικού βάρους, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση ακόμη και κρίσεις άγχους και πανικού.

 

Οι στρεσογόνοι παράγοντες είναι καλοί, δεδομένου ότι μας βοηθούν να επιβιώσουμε. Οι σημερινοί ρυθμοί όμως φαίνονται να παρουσιάζουν πιο περίπλοκες τάσεις και το άγχος να αποτελεί χρόνιο ερεθισμό.

 

Τα κύρια μέρη του σώματος που μας βοηθούν να προσαρμοστούμε στα διάφορα είδη του στρες είναι ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, δηλαδή το νευρικό μας σύστημα. Είναι λοιπόν και στο χέρι μας εαν απομακρυνόμαστε απο την υγεία ή οδηγούμαστε προς αυτήν.

 

Χειροπρακτικά τσεκ απ και ανατάξεις, σωματική άσκηση, σωστή διατροφή, ξεκούραση, θετικες σκέψεις αγάπης βοηθάνε για μια καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και προσαρμογης στο οποιοδήποτε περιβάλλον. Ενισχύεται λοιπόν έτσι η επούλωση, η ανάρρωση, η ισορροπημένη ομοιοστατική λειτουργία του οργανισμού.

 

Το σώμα σου μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλους αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες. Χρειάζεται όμως τις κατάλληλες συνθήκες εργασίες. Έλεγξε λοιπόν πως δουλεύει το νευρικό σου σύστημα στον χειροπράκτη για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίσει το στρες και να επιτεύξει όλους τους στόχους του!